Tillfälligt avbrott i ullhanteringen

Den svårslagna kylknäppen i Skåne har nu orsakat att våra vattenledningar till spinneriet frusit. Vilket gör att ingen mer ull än den som redan är tvättad kan hanteras. Tror att detta ger en paus i verksamheten på minst en vecka till. Klimateffekten……….

Bivaxkräm till försäljning

Nu har vi bivaxkräm (100 ml) till försäljning med bivax från vår egen bigård. Den består av bivax, rapsolja samt olja från lavendelblomma som Mats extraherat från torkade lavendelblommor. Priset är 150/100 ml.

Det kommer så småningom även att finnas kräm med rosmarinoljetillsats när våra plantor återhämtat sig efter gräsklipparen……. Ja alltså någon gång till våren kanske.

Krämen görs i väldigt begränsad mängd beroende på hur Mats extraherar så det kan vara slut under perioder.

Priserna håller vi kvar även 2021

Vi hade tänkt att höja våra priser lite vid årsskiftet 2020-2021 men vi har fått höra från många håll att det varit knepigt med försäljningen under året på grund av Corona och då är det fel av oss att höja priserna i ett sådant läge.

Så vi hoppas på att Corona snart är bekämpat och alla marknader och andra aktiviteter kan fungera som normalt. Då kommer det även att bli en prishöjning 2022.

Garn som luddar och noppar sig

Det kom in ett samtal idag från en av våra alpackakunder som berättade att garnet som vi gjorde till dem 2018 snabbt började noppa sig efter användning. Kunden nämnde att någon annan också upplevt samma sak men det var nytt för oss.

Det är väldigt bra att det här kom till vår kännedom, framför allt eftersom det är ett potentiellt problem som är enkelt att åtgärda. Känner ni det finns en risk garnet kan bli för mjukt och snabbt börjar ludda och noppa sig så kan ni ange på vår beställningssedel, under specialblandning, att ni vill ha ett hårdare spunnet garn, den manövern kostar inget extra.

Problemet borde främst gälla alpacka, finull, merino och jämtland.

Vi är tacksamma för erfarenheter och synpunkter!

Nya mottagningskriterier från 2020

För att höja effektiviteten höjer vi minimivikten för allt utom angorakanin till 3 kg per nyans och garn. Detta är för att öka flödet i processen och därigenom kunna hantera mer ull. Den totala tiden för att hantera 3 kg ull är marginellt högre än för 2 kg så det är en betydande produktivitetsökning. Ändringarna gäller från den 1 januari 2020

Dags att lämna in angorakaninullen

Vi tar emot er kaninull och lägger på hyllan fram till den 1 december sedan spinner vi loss. Ta tillfället i flykten och skicka in så snabbt ni kan, som ni vet kör vi bara kaninull under en begränsad kampanj under året.

Kul inlägg på Lantbruksnytt

Vill ni se lite mer av Mats med kilt så gå in på Lantbruksnytt.se/TV inslaget den 12 Maj. Förutom den fina arbetskilten så är det ett bra reportage för ullhantering.