Spinneriet är till salu för överföring tidigast vid årsskiftet 2025-2026

Vi har beslutat att sälja spinneriet med tidigast tidpunkt årsskiftet 2025-2026. Detta då Mats dåliga fot även framledes kommer att hämma rörligheten så pass att produktiviteten troligen blir, en del, begränsad.

Datum är satt för att den digra kölistan ska hinna arbetas av och att våra återkommande större kunder ska få möjlighet att åtminståne kunna få garn en gång till under 2025. Tidplanen är flexibel och avgörs vilken lösning på överföringen som kan hittas.

Vi har tre idéer om fortsatt verksamhet och nämner de nedan i prioritetsordning, alltså vad vi tycker är vettigast.

  1. Spinneriet säljs tillsammans med hela gården. Här finns plats för uppfödning av djur, ombyggnad av stall naturligtvis, moderna boytor, optimala ytor för spinneriet samt massor av lager/förvaringsmöjligheter. Dessutom en bra verkstadsdel i en del av ladan.
  2. Spinneriet säljs i befintliga lokaler men som hyresgäst till ägaren av fastigheten. Bor man i närheten av vår gård men vill driva spinneriet där det finns idag kan det sålda spinneriet drivas vidare i befintliga lokaler där man tecknar ett hyresavtal med fastighetsägaren. Som vi ser det idag är det ett gynnsamt avtal för en eventuell hyresgäst där månadshyran är några tusenlappar + lite generell vatten/elkostnad (~50% av hela fastighetens elförbrukning). Om avtal kan överföras till en eventuell ny fastighetsägare vet vi inte men tror väl att det ska gå att lösa enkelt om inte en ny fastighetsägare vill driva egen verksamhet i lokalerna. I avtalet finns också angivet plats för visst lager av kunders ull.
  3. Spinneriet säljs till annan lokal. Intressenten köper spinneriet, EXW, inklusive alla reservdelar och tillbehör och detta hamnar någon annan stans. Planering av flytten sköts gemensamt mellan köpare och oss. Vi hjälper till här på plats så logistiken fungerar. Mats hjälper även till med installation och uppstart samt med ”tips and tricks”. Framtida service sköts av MiniMills när så behövs.

Vårliga hälsningar,

Karlsbergsgårdens Spinneri

Nu är spinneriet igång igen (men lite på halvfart)!

Efter allt elände har vi startat upp verksamheten igen. Det har verkligen varit jobbigt och det har inte blivit bättre av ”något” dålig support från leverantören. Men, men… skam den som ger sig. Dock är sakerna fortsatt långsamt framgående pga att Mats har opererat sin trasiga fot och är mindre mobil än normalt.

Men vad som nu gäller är att ta hand om all ull som har legat här i ett år innan vi går vidare med att beta av kölistan. Vi hoppas ni förstår denna prioritering.

Så fort de befintliga mängderna är processade mailar vi till er som är på kölistan när det är läge att skicka in, vi hoppas dock att flera av er hittat någon annan som kunnat hjälpa er att få er ull bearbetad.

Alltså är det som ni förstår en, minst sagt, kraftigt försenad kölista och vi kan inte ange när i kalendern saker kan bli aktuellt men Mats arbetar av fortast möjligt och efter förmåga.

Dock kommer det strax att publiceras en stor nyhet, bara på hemsidan, så gå gärna in och se vad som händer.

Vårliga hälsningar,

Karlsbergsgårdens Spinneri

Produktionen ligger nere på obestämd tid tyvärr

Efter att de senaste dagarnas material inte fungerar så är slutsatsen, efter många olika försök, att vår kardare är utsliten. MiniMills är mailade idag och vi väntar på svar kring hur mycket som behöver bytas ut. Så innan vi fått svar, och nya delar kommit, är produktionen avstängd.

Tråkigt besked till alla som redan står i en försenad kö.

Tillfälligt avbrott i ullhanteringen

Den svårslagna kylknäppen i Skåne har nu orsakat att våra vattenledningar till spinneriet frusit. Vilket gör att ingen mer ull än den som redan är tvättad kan hanteras. Tror att detta ger en paus i verksamheten på minst en vecka till. Klimateffekten……….

Bivaxkräm till försäljning

Nu har vi bivaxkräm (100 ml) till försäljning med bivax från vår egen bigård. Den består av bivax, rapsolja samt olja från lavendelblomma som Mats extraherat från torkade lavendelblommor. Priset är 150/100 ml.

Det kommer så småningom även att finnas kräm med rosmarinoljetillsats när våra plantor återhämtat sig efter gräsklipparen……. Ja alltså någon gång till våren kanske.

Krämen görs i väldigt begränsad mängd beroende på hur Mats extraherar så det kan vara slut under perioder.

Priserna håller vi kvar även 2021

Vi hade tänkt att höja våra priser lite vid årsskiftet 2020-2021 men vi har fått höra från många håll att det varit knepigt med försäljningen under året på grund av Corona och då är det fel av oss att höja priserna i ett sådant läge.

Så vi hoppas på att Corona snart är bekämpat och alla marknader och andra aktiviteter kan fungera som normalt. Då kommer det även att bli en prishöjning 2022.

Garn som luddar och noppar sig

Det kom in ett samtal idag från en av våra alpackakunder som berättade att garnet som vi gjorde till dem 2018 snabbt började noppa sig efter användning. Kunden nämnde att någon annan också upplevt samma sak men det var nytt för oss.

Det är väldigt bra att det här kom till vår kännedom, framför allt eftersom det är ett potentiellt problem som är enkelt att åtgärda. Känner ni det finns en risk garnet kan bli för mjukt och snabbt börjar ludda och noppa sig så kan ni ange på vår beställningssedel, under specialblandning, att ni vill ha ett hårdare spunnet garn, den manövern kostar inget extra.

Problemet borde främst gälla alpacka, finull, merino och jämtland.

Vi är tacksamma för erfarenheter och synpunkter!

Nya mottagningskriterier från 2020

För att höja effektiviteten höjer vi minimivikten för allt utom angorakanin till 3 kg per nyans och garn. Detta är för att öka flödet i processen och därigenom kunna hantera mer ull. Den totala tiden för att hantera 3 kg ull är marginellt högre än för 2 kg så det är en betydande produktivitetsökning. Ändringarna gäller från den 1 januari 2020

Dags att lämna in angorakaninullen

Vi tar emot er kaninull och lägger på hyllan fram till den 1 december sedan spinner vi loss. Ta tillfället i flykten och skicka in så snabbt ni kan, som ni vet kör vi bara kaninull under en begränsad kampanj under året.