Garn som luddar och noppar sig

Det kom in ett samtal idag från en av våra alpackakunder som berättade att garnet som vi gjorde till dem 2018 snabbt började noppa sig efter användning. Kunden nämnde att någon annan också upplevt samma sak men det var nytt för oss.

Det är väldigt bra att det här kom till vår kännedom, framför allt eftersom det är ett potentiellt problem som är enkelt att åtgärda. Känner ni det finns en risk garnet kan bli för mjukt och snabbt börjar ludda och noppa sig så kan ni ange på vår beställningssedel, under specialblandning, att ni vill ha ett hårdare spunnet garn, den manövern kostar inget extra.

Problemet borde främst gälla alpacka, finull, merino och jämtland.

Vi är tacksamma för erfarenheter och synpunkter!

Nya mottagningskriterier från 2020

För att höja effektiviteten höjer vi minimivikten för allt utom angorakanin till 3 kg per nyans och garn. Detta är för att öka flödet i processen och därigenom kunna hantera mer ull. Den totala tiden för att hantera 3 kg ull är marginellt högre än för 2 kg så det är en betydande produktivitetsökning. Ändringarna gäller från den 1 januari 2020

Dags att lämna in angorakaninullen

Vi tar emot er kaninull och lägger på hyllan fram till den 1 december sedan spinner vi loss. Ta tillfället i flykten och skicka in så snabbt ni kan, som ni vet kör vi bara kaninull under en begränsad kampanj under året.

Kul inlägg på Lantbruksnytt

Vill ni se lite mer av Mats med kilt så gå in på Lantbruksnytt.se/TV inslaget den 12 Maj. Förutom den fina arbetskilten så är det ett bra reportage för ullhantering.

Alpackagarn till salu, förmånligt! Och lite annat…

Vi har en del garn som ni kan ha nytta av och vi kan sälja ut för ett bra pris. Ring oss då priset varierar beroende av kvalitet avseende hur mycket strö som finns kvar i garnet och hur tätt det är spunnet. Alpacka, vitt/brunt/rosagrått/mörkgrått/melerat. Lopi från gotland, ljusgrått/mellangrått. Lite angora, tretråd av spillull. Och inte att förglömma, Mats fantastiska tovplattekonstverk(flera stycken)……….. 90 X 120 cm

Dags för angorakaninullen!

Nu börjar mottagningen av angorakaninull och den sträcker sig fram till den sista november. Ni har lite tid på er att förbereda inskick till oss och för er som vill ha gjort blandningar av angora och annat så kom ihåg att era önskemål är de som kommer sist på listan för att inte kontaminera rena angoraprodukter. Vad vi också gärna vill veta är om ni är nöjda med neutralt spunnet garn eller om ni vill ha det hårdare spunnet (med spänningar) för att öka hållfastheten.