Ull och fiber

Det finns så mycket information!

Ni som uppfödare har massor av information hur hanteringen av er ull och vi kan inte tillföra mycket men vi kände ändå att ett kort kapitel kunde vara på sin plats.

Naturull är den del av pälsen hos hårbeklädda djur som går att använda för framställning av textilier. Det är ”naturligt” att man tänker på att ull kommer från får, vilket är vanligast, men det finns andra arter vars ull har ännu bättre egenskaper och som är intressanta för att tillverka högklassiga produkter.

Alpacka känner alla till, de är bedårande! Ullen har mycket goda termiska egenskaper samtidigt som de två olika raser som föds upp för ullproduktion, Huacaya och Suri, mellan sig har ull som inte är likadan. Dessutom finns det 28 (det senaste vi hörde 2017) nyanser av alpackaull, förutom att ullen gärna delas upp i olika kvaliteter beroende av fibertjocklek. Fibertjockleken analyseras ofta en gång per år och per djur. Det gör det inte så enkelt för ett spinneri! För oss betyder det att vi tar emot så små mängder som två kilo per djur och uppåt.

Mohairget som också kallas angoraget klipps två gånger per år och levererar långa fiber, 10 cm och uppåt. Fibertjockleken varierar betydligt beroende av djurets ålder så endast ull från ungdjur lämpar sig till produktion av underställ. Så även här delas ullen upp, kvalitetsmässigt, beroende av fibertjocklek. Avkastningen per djur är mycket varierande. Mohairull är generellt mer glänsande och slitstark än fårull. För oss är svårigheten att få bort det vax som ullen har på ytan vilken är lite knepigare att få bort än ”vanlig” lanolin. Ju äldre get desto mera vax…  Som exempel kan nämnas att vi tvättat ull från vuxna, inte så gamla, djur tre gånger för att ullen ska kännas tillräckligt ren. Återigen viktigt att ullen inte innehåller fibrer som är längre än 15 centimeter,

Får finns av många olika raser och blandningar. Det gör att egenskaperna är mycket olika och tillämpningsområdena också varierar betydligt beroende av ursprunget på den ull man ska använda. Massor av litteratur finns om fåravel och ullhantering! De vanligaste fårraserna i Sverige är får av lantras, Leicesterfår, Finullsfår, Gotlandsfår och även någon Merino har dykt upp. Till och med norska Spelsau och Old English Southdown (Babydoll) har vi fixat till. Är man ute efter andra egenskaper än vad man kan få från dessa kan t.ex. en korsning av Texcelfår med Finullsfår ge en ull med hög lanolinhalt. Fåren klipps normalt två gånger om året och det är höstklippningen som ger ull av bäst kvalitet. Hanteringen i spinneriet passerar genom alla steg där ullen rensas från resterande grova felaktigheter efter mottagningen för att sedan tvättas milt för att få bort den smuts som satt sig på ullen och som inte kan rensas bort. Det mesta av ullfettet tvättas av men då ullfettet, lanolinet, ger ull många av sina goda egenskaper måste en del vara kvar efter tvätt, ull utan ullfett blir väldigt sprött. Räkna dock med att en stor del av den mottagna vikten hos oss försvinner vid tvätten, upp till 35% är inte ovanligt!

Andra fiber blir av mer exotisk natur men naturfiber, regeneratfiber, syntetiska fiber samt oorganiska fiber vill vi gärna ge oss i kast med!

woollight